Vanaf 2009 ben ik op reis gegaan om inkt, het tekenmateriaal waar ik al zo lang mee werk, in Japan, Korea en China te bekijken en te onderzoeken, in de inktfabriek, in winkels voor schrijfmaterialen en in werkplaatsen en fabriekjes waar papier, penselen en inktstenen vervaardigd worden. Het viertal penseel, papier, inkt en inktsteen wordt in China, de oorsprong van de inktschilder- en schrijftraditie ‘de vier schatten (of: vrienden) van het studievertrek’ genoemd. Daarover zijn vele boeken verschenen en ook op internet zijn er sites over te vinden.

Tot nu toe heb ik door Japan (2009, 2010, 2011, 2014 en 2016) en Korea (2011) gereisd en de vier vrienden en hun makers ontmoet.

Samen met Steffen Maas, grafisch ontwerper in Rotterdam en op Aruba, bereid ik een driedelige publicatie voor over deze materie, waarin de zoektocht wordt gedocumenteerd. Voor de inleidende reis naar Japan in november 2009 ontwierp Steffen Maas onderstaand vouwblad.

NPJapanKoreaChinavouwblad1 NPJapanKoreaChinavouwblad2 NPJapanKoreaChinavouwblad3 NPJapanKoreaChinavouwblad4

In december 2014 ben ik gestart aan het schrijven van deel 1. In oktober 2016 zag een eerste dummy het licht, met een stuk geredigeerde tekst in een proefontwerp.
Van 24 oktober t/m 25 november 2016 maakte ik een werkreis door Japan samen met Steffen Maas. Wij hebben ambachtelijke vakmensen ontmoeten om gegevens voor het boek te checken, foto’s gemaakt in werkplaatsen en gewerkt aan onderdelen van de vormgeving. Deze werkreis is mogelijk geworden door de donaties via een crowdfundingcampagne bij voordekunst.nl, die liep van 12 april t/m 30 mei 2016. Hier vind je de campagnepagina.

Vanaf 2016 werk ik tussen de bedrijven door gestaag verder aan schrijven, redigeren en illustreren van het deel over Japan. Verder maak ik samen met Steffen Maas een keuze uit de vele foto’s en reisaantekeningen. Enkele onderdelen van het deel over Japan naderen hun voltooiing.
De vier vrienden van de studio. Deel 1: Japan zal als eerste verschijnen; de delen over Korea en China later. Publicatiedatum staat nog niet vast. Belangstellenden zal ik melden wanneer de voorinschrijving start.
Informatieboekproject4vrienden biedt informatie over het boekproject als geheel en over de makers.

 

Deze pagina is bijgewerkt op 26 februari 2019.